Wat doen wij?

Het Inspiratiehuis is een plek waar je jezelf mag zijn en waar je jezelf kunt ontwikkelen. Er is ruimte voor een gesprek tussen mensen met gelijke ervaringen en uitdagingen (peer-to-peer support). Tijdens de inloopuren kun je gewoon binnen lopen voor een kop koffie/thee en een praatje. Onze openingstijden vind je op de pagina Contact.

Ontmoetingen inspireren tot ontwikkeling, in het Inspiratiehuis kun je je laten uitdagen om je comfortzone te vergroten. Bijvoorbeeld door met gelijkgestemden zelfstandig een initiatief te ontplooien. Of door je eigen ervaringen door te ontwikkelen naar ervaringskennis, waarmee jij weer anderen kunt inspireren.

Inspiratiehuis zaal bovenOok hebben we een ruimte voor workshops en trainingen om je te ontwikkelen. Daarbij kun je denken aan trainingen rondom zelfhulp en herstel, zoals bijvoorbeeld de WRAP (Wellness Recovery Action Plan) maar ook herstelwerkgroepen.  Je vindt hierover meer onder het kopje Activiteiten.

Waar mogelijk zoeken we verbinding en aansluiting met andere initiatieven zoals Enik en Zinneprikkels.
Wil je weten wanneer de activiteiten en cursussen die binnenkort worden aangeboden? Bekijk dan de agenda.

Het Inspiratiehuis is een plek voor en door deelnemers. Je mag hier komen leren, groeien, jezelf ontwikkelen vanuit het principe van wederkerigheid. Dat betekent dat als je iets komt ´halen´ (bijvoorbeeld je wilt een pop-up bedrijfje beginnen met behulp van het Inspiratiehuis, of je komt een training volgen), je ook iets komt ´brengen´, in de vorm van vrijwilligerswerk of een klus doen voor het Inspiratiehuis.

Wil je weten wie er nu allemaal actief zijn bij het Inspiratiehuis? Neem een kijkje bij ons Wie zijn wij?. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij het Inspiratiehuis? Kijk dan op de pagina Vacatures.

Het gaat er om dat je kunt ontdekken wat voor jou belangrijk is in het leven en waar jij je goed bij voelt. Zodat je handvatten vindt om zelf vorm en inhoud aan je leven te geven.

Inspiratiehuis Nieuwegein: DURF TE DROMEN!

Onderdeel van Lister

Het Inspiratiehuis Nieuwegein is onderdeel van Lister. Lister werkt actief samen met familie, vrienden en mensen uit netwerk van de cliënt. Maar ook met partners, zoals behandelaars, organisaties voor arbeidsreïntegratie, zorgaanbieders, buurtorganisaties, -bewoners en vrijwilligers. Met als uitgangspunt dat de cliënt bereikt wat hij of zij zelf wilt bereiken. Zodat Lister uiteindelijk niet meer nodig is. Het Inspiratiehuis wordt voor en door deelnemers gedraaid, bij ons in Het Inspiratiehuis e zul je dan ook geen hulpverleners tegenkomen.

Het kan natuurlijk zijn dat je meer professionele begeleiding zoekt; daarvoor kun je bij Lister terecht.

Wie helpt mij bij de dingen die ik wil en die ik niet kan of durf? Binnen mijn mogelijkheden, van nu of van straks. Zodat mijn leven, net als voor andere mensen en ondanks mijn beperking door een psychiatrische aandoening of verslaving, voor mij betekenisvol wordt?

Lister helpt bij het vinden van een antwoord hierop. Wij zijn hierin gespecialiseerd. We werken met gespecialiseerde begeleiders en ervaringsdeskundigen. Wij gaan met jou op zoek naar jouw eigen kracht en we begeleiden jou in het proces, dat precies bij jou past. Jij bepaalt het doel en de weg ernaartoe. Met ondersteuning van je begeleider ga je zelf aan de slag. Misschien is dat de weg naar zelf leren koken, misschien naar een betaalde baan. We begeleiden je in jouw eigen huis of als dat nodig is in een woning van Lister. Elk proces is maatwerk.

Lister: Samen werken aan herstel